Skip to main content

Cara Belajar Yang Berimpak Tinggi Dalam Masa 24 Jam

Tahukah adik-adik kajian menunjukkan hanya 10% ilmu saja yang masuk ke dalam minda ketika adik-adik sedang belajar?

10% je???

Ya, hanya 10%. Ada orang mampu duduk dan belajar lama. Ada orang tidak, paling lama 1 jam saja belajar. Jadi, bagaimana adik-adik dapat belajar dengan efektif dan minda adik-adik dapat serap serta cerna pengetahuan yang diulangkaji tu?

Ini dia caranya :

#1 – Atur Masa Yang Sesuai Dengan Kemampuan Diri
Dalam sehari, ambil maksimum masa 4 jam saja untuk belajar. Kuncinya bukan terletak berapa banyak jam adik-adik belajar namun lebih kepada berapa lama adik-adik konsisten belajar setiap hari.

Apa yang KakFa galakkan ialah korang perlu buat jadual waktu harian ikut kemampuan diri untuk belajar dan mentelaah pelajaran. Ada orang hanya boleh fokus belajar 1 jam, ada yang 2 jam. Terpulang kepada diri masing-masing.

At least, buat ulangkaji untuk re-fresh perkara yang sudah dipelajari di sekolah. Mahu lebih berkesan, jawab soalan-soalan berkaitan dengan ilmu yang dah belajar sebelum itu.

#2 – Tolak Tepi Gajet Yang Ada Ketika Belajar
Smartphone dan laptop yang ada talian internet merupakan satu gangguan utama kepada para pelajar. Mana tak nya. Layan 1, 1 perkara lagi masuk. Ada-ada saja benda yang adik-adik nak tengok di media sosial seperti Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram dan Youtube.

Bila adik-adik tutup handphone atau laptop, belajar pasti lebih efektif. Kerana tiada gangguan. Gunakan masa yang ada untuk belajar dengan sepenuh hati dan setelah selesai korang boleh sambung bersosial. Alah, 2 3 jam takkan tak boleh hidup sebentar tanpa gajet?

Mudah je kan nak buat? 😉

Dapatkan Info Siri Jelajah Matematik Abqary

Langgani Abqary dan tonton VIDEO belajar matematik untuk anak anda secara PERCUMA

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Sila masukkan NAMA dan EMEL anda untuk kami hantarkan info dan ebook percuma

AkademiAbqary

Author AkademiAbqary

More posts by AkademiAbqary

Leave a Reply